Predstava za djecu s Down sindromom i prijatelje u Hotelu Hilton Imperial Dubrovnik

Međunarodnog dana Down sindroma, 21. ožujka, Udruga za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Hotelom Hilton Imperial Dubrovnik i Aster – kulturnim društvom organizira 22. ožujka 2014. god. predstavu „Vrag zlatne kose“ za djecu Udruge i prijatelje s početkom u 17.30 sati u prostoru hotela. Predstavu će izvesti lutkarska družina Dobrissimo.
Djeca i roditelji Udruge se zahvaljuju Hotelu Hilton Imperial Dubrovnik i Aster- kulturnom društvu i vesele zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana Down sindroma.

 

Međunarodni dan osoba s Down sindromom, 21. ožujka
Ujedinjeni narodi (UN) su 10. studenog 2011. god. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno obilježje osoba s Down sindromom.
Usvajanjem ove odluke UN iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj i na oko 700 novorođene djece rodi se jedno dijete s Down sindromom.U Republici Hrvatskoj živi oko 1530 osoba s Down sindromom prema podacima HZJZ iz 2013. god. Oko 60% osoba s Down sindromom su djeca i mladi od 0-19 godina što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i tako im pružila duži vijek življenja. U Republici Hrvatskoj djeluje devet Udruga za Down sindrom (Zagreb, Split, Čakovec, Rijeka, Karlovac, Zadar, Osijek, Dubrovnik i Virovitica) na čelu sa krovnom organizacijom Hrvatskom zajednicom za Down sindrom. Prijedlog UN-a da se 21. ožujka proglasi Međunarodnim danom osoba s Down sindromom rezultat je višegodišnjeg lobiranja različitih udruga u svijetu koje okupljaju građane s Down sindromom, članove njihovih obitelji i stručnjake, a u kojima je sudjelovala i Hrvatska zajednica za Down sindrom. Republika Hrvatska, kao članica UN-a, bila je ko-sponzor rezolucije i vrlo aktivno je podupirala izglasavanje rezolucije.HZDS je od 2009. god. članica Europske Down sindrom udruge (EDSA – European Down Syndrome Association) te od 2014. god. i članica Svjetske Down sindrom udruge (DSI – Down Syndrome International).Udruge okupljene u HZDS nastoje podići standard rane edukacije djece kako bi mogla postati ravnopravni članovi društva, te pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima.